Femke   


Mikä Femke on ja miten se toimii?Femke on jälkiehkäisyyn tarkoitettu lääke, jonka voit ostaa lähimmästä apteekista ilman reseptiä. Saat jälkiehkäisyvalmisteen pyytämällä apteekin farmaseuttiselta henkilökunnalta. Parhaiten se onnistuu reseptin toimituspisteestä pyytämällä.

Otathan Femken mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän tai ehkäisymenetelmän pettämisestä, mutta kuitenkin viimeistään 120 tunnin kuluessa (5 päivän).

Femken sisältämä ulipristaali vaikuttaa estämällä ovulaatiota tai viivästyttämällä sitä.

Takaisin sivun alkuun >>

 Kenelle Femke ei sovellu


Älä käytä Femkeä, jos sinulla on todettu yliherkkyys valmisteen vaikuttavalle aineelle tai tabletin apuaineille.

Femken käyttöä ei suositella naisille, joilla on vaikea astma, jota hoidetaan suun kautta otettavalla glukokortikoidilla.

Femken käyttöä ei suositella naisille, joilla on vaikea maksan vajaatoiminta.

Femkeä ei tulisi myöskään käyttää raskauden aikana, tai silloin kun epäillään tai tiedetään olevan raskaana. Valmiste ei kuitenkaan keskeytä jo alkanutta raskautta.

Femken käyttöä ei suositella yhteisvaikutusten vuoksi käytettäväksi yhdessä mm. seuraavien lääkkeiden kanssa: epilepsian hoitoon käytettävät lääkkeet (esim. primidoni, fenobarbitaali, fenytoiini, fosfenytoiini, karbamatsepiini, okskarbatsepiinija barbituraatit), tuberkuloosilääkkeet (esim. rifampisiini, rifabutiini), HIV-lääkkeet (ritonaviiri, efavirentsi, nevirapiini), sienilääke (griseofulviini), mäkikuismaa (Hypericumperforatum) sisältävät rohdosvalmisteet.

Takaisin sivun alkuun >>

 Femken käyttö


Hoito koostuu yhdestä tabletista, joka otetaan suun kautta mahdollisimman pian, mutta viimeistään 120 tunnin (viiden päivän) kuluessa suojaamattoman yhdynnän tai ehkäisymenetelmän pettämisen jälkeen. Tabletti voidaan ottaa missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa. Jos kolmen tunnin kuluessa tabletin ottamisesta ilmenee oksentelua, on otettava toinen tabletti. Jos kuukautisesi ovat myöhässä tai jos ilmenee raskauden oireita, raskauden mahdollisuus tulee poissulkea ennen kuin tabletti otetaan.Käyttöön liittyviä huomioita

Femke on jälkiehkäisyvalmiste, joka pienentää raskauden riskiä suojaamattoman yhdynnän jälkeen, mutta ei anna ehkäisysuojaa myöhemmin tapahtuville yhdynnöille. Tämän vuoksi jälkiehkäisyn jälkeen on suositeltavaa käyttää luotettavaa estemenetelmää, kunnes seuraavat kuukautiset alkavat.

Raskaus
Jos seuraavat kuukautiset ovat yli seitsemän päivää myöhässä, jos kuukautiset ovat luonteeltaan epänormaalit tai jos ilmenee raskauteen liittyviä oireita tai tilanne on muutoin epäselvä, tulee tehdä raskaustesti. Kohdunulkoisen raskauden mahdollisuus on otettava huomioon, kuten kaikissa raskauksissa. On tärkeää tietää, että kohdun verenvuoto ei sulje pois kohdunulkoisen raskauden mahdollisuutta. Jos tulet raskaaksi Femken ottamisen jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin.

Jos tulet raskaaksi Femken ottamisen jälkeen on suositeltavaa pyytää lääkäriä ilmoittamaan raskaudestasi viralliseen rekisteriin. Voit myös ilmoittaa nämä tiedot itse Mylan -yhtiön raportointijärjestelmään www.ulipristal-pregnancy-registry.com. Tämän verkkopohjaisen rekisterin tarkoituksena on kerätä turvallisuustietoja naisilta, jotka ovat ottaneet Femkeä raskauden aikana tai jotka tulevat raskaaksi Femken saannin jälkeen. Kaikki kerätyt potilastiedot pysyvät nimettöminä.

Imetys
Imetystä ei suositella viikkoon Femken käytön jälkeen. Tänä aikana suositellaan maidon pumppaamista ja pumpatun maidon hävittämistä, jotta maidoneritystä kuitenkin stimuloidaan.

Muut jälkiehkäisyvalmisteet
Älä ota Femkeä yhdessä levonorgestreeliäsisältävän jälkiehkäisyvalmisteen kanssa.

Takaisin sivun alkuun >>

 10 asiaa ehkäisystä1


  1. Jälkiehkäisy ei keskeytä jo alkanutta raskautta.
  2. Jälkiehkäisyvalmiste tulee ottaa mahdollisimman nopeasti suojaamattoman yhdynnän jälkeen, koska silloin se tehoaa parhaiten.
  3. Jälkiehkäisyn käytölle ei ole ylä- eikä alaikärajaa.
  4. Ehkäisyn käytölle ei ole ikärajaa, eikä sen aloitus edellytä gynekologista tutkimusta.
  5. Muistathan, että kondomi on ainoa ehkäisy, joka suojaa seksitaudeilta.
  6. Useita jälkiehkäisyvalmisteita saa apteekista ilman reseptiä.
  7. Ehkäisyvalmisteita on runsaasti; kondomi, minipilleri, yhdistelmäpilleri, laastari, emätinrengas, hormonikierukka, kuparikierukka – keskustele lääkärisi kanssa sinulle sopivasta menetelmästä.
  8. Ns. turvallisten päivien laskeminen, lämmön mittaaminen ja muut luonnonmenetelmät eivät ole luotettavia ehkäisymenetelmiä.
  9. Terve, tupakoimaton, normaalipainoinen nainen voi aloittaa ja käyttää kaikkia ehkäisymuotoja vaihdevuosiin saakka.
  10. Vaikka hedelmällisyys iän myötä heikkenee, raskauden mahdollisuus on olemassa vaihdevuosiin saakka.

Käypä hoito – raskauden ehkäisy

Takaisin sivun alkuun >>

Sivustomme tiedot ovat tarkoitettu tiedotustarkoitukseen, eikä ne korvaa terveydenhuollon ammattilaisen kanssa käytävää keskustelua. Hoitopäätökset tulisi tehdä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa huomioiden potilaan mahdolliset erityistarpeet.

Femke on ulipristaalia sisältävä jälkiehkäisyvalmiste, joka tulisi ottaa viimeistään 120 tunnin (viiden päivän) kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä tai ehkäisymenetelmän petettyä. Femke on lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke. Lue huolellisesti pakkausseloste ennen käyttöä.


Takaisin sivun alkuun >>

Femke 30 mg tabletti. Vaikuttava aine: ulipristaaliasetaatti. Jälkiehkäisyvalmiste: 1 tabletti suun kautta mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen ja korkeintaan viiden päivän (120 tunnin) sisällä suojaamattomasta yhdynnästä tai ehkäisymenetelmän petettyä. Vain satunnaiseen käyttöön. Ei raskauden aikana. Varmista lääkkeen sopivuus apteekista, jos käytät muita lääkkeitä, sinulla on vaikea astma, maksasairaus tai jos imetät. Yleiset haittavaikutukset: pahoinvointi, vatsakipu tai epämukava olo, oksentelu, kivuliaat kuukautiset, lantiokipu, rintojen arkuus, päänsärky, heitehuimaus, mielialavaihtelut, lihaskipu, selkäkipu, väsymys. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Saatavana vain apteekeista. Lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke. Markkinoija: Mylan Finland Oy, www.mylan.fi. (21.1.2020).

ULI-2020-0003 05/2020

Viimeisin päivitys:   20.5.2020